نام رسمی:اروميه
کشور:ايران
استان:آذربايجان غربی
نام محلی:اورميه
نامهای قديمی:رضائيه
جمعيت:۸۵۶٬۹۱۴ نفر
رشد جمعيت:۴/۳ درصد (ساليانه)
تراکم جمعيت:۱۴٬۰۰۰ نفر نفر بر کيلومتر مربع
زبانهای گفتاری:ترکی آذربايجانی و کردی
مذهب:شيعه و سنی
مساحت:۴۲٫۷ کيلومتر مربع
ارتفاع از سطح دريا:۱۳۳۲ متر
رهآورد:فرش، نقل
پيششماره تلفنی:۰۴۴
---------------------------------------------------
اُروميّه يکی از شهرهای ايران و مرکز استان آذربايجان غربی و نيز مرکز شهرستان اروميه است. جمعيت اين شهرستان طبق سرشماری سال 1390 برابر با 963738 نفر بودهاست که از اين تعداد 486445 نفر آنان مرد و 477293 نفر آنان زن بودهاند. وجه تسميه
واژهٔ اروميه از ترکيب دو واژه آشوری اور (شهر) + ميه (آب) تشکيل شدهاست. اروميه به صورت اورمو، اوروميه و اورميه تلفظ میشود. با آمدن حکومت پهلوی و سلطنت رضاشاه اين محل به رضائيه تغيير نام داد و بعد از انقلاب اسلامی دوباره به نام اروميه برگشت.
جغرافيا
اروميه در جلگهٔ گسترده و سرسبزی به درازای ۷۰ کيلومتر و به پهنای ۳۰ کيلومتر واقع شده که اطراف آن تا کيلومترها پوشيده از باغات انگور و سيب و کشتزار است. درياچه اروميه در شرق و درياچه مارميشو در غرب اين شهر قرار دارد. اين شهر به علت آب و هوای معتدل و داشتن مناظر زيبا، يکی از شهرهای گردشگری ايران محسوب میشود. بلندی اروميه از سطح دريا ۱۳۳۲ متر است.
مردم
بيشترين جمعيت شهر اروميه را ترک های آذری و کردها و نيز اقليتی از آشوریها و ارمنیها تشکيل می دهند.
ترکيب جمعيتی اين شهر همان طور که در ادامه آمدهاست در زمان شاه عباس صفوی تغيير يافتهاست. طبق يک مطالعه ديگر از ترکيب قومی خانوارهای نمونه و مورد بررسی در سطح شهر اروميه که حدود سال ۱۳۷۹ انجام گرفت نشان میدهد که ترک زبانان ۸۵٫۷٪ درصد خانوارهای نمونه را به خود اختصاص داده و کردزبانها حدود ۱۰٫۵٪ بودهاند. در اين آمارگيری نمونهای درصد آشوریها،
فارسزبانها و ارمنیها در شهر اروميه به ترتيب ۱٫۷، ۱٫۶ و ۰٫۵ بود.
اکثر مردم آذری اروميه شيعه مذهب میباشند ولی تعداد زيادی آذری های سنی حنفی و شافعی مذهب نيز در داخل شهر و در بيش از ۲۵ روستا از جمله، بالو، قولنجی، کهريز، گلتپه، گجين و ولينده زندگی میکنند. در اروميه شماری از ترک زبان های اهل حق نيز زندگی میکنند. مذهب کردهای ساکن اروميه نيز اکثرا سنی است.
تاريخچه
پارسيان در مهاجرت خود از ايرانويج نخست در غرب و جنوب درياچه اروميه ساکن شدند ولی پس از آن به مهاجرت خود
ادامه دادند و تا سرزمين پارس (استان فارس) پيش رفتند. جلگه اروميه در دوران باستان در قلمرو مادها، آشوريان، و ديگر اقوام نيز قرار داشتهاست.
شاه عباس بزرگ پس از بيرون راندن عثمانیها از خاک ايران در صدد برآمد طوايفی را برای مرزداری قدرتمند در بخش غربی کشور مستقر سازد. شاه عباس برای اين منظور ايل افشار ساکن ابيورد خراسان و ديگر نقاط را در نظر گرفت.
او کلبعلی سلطان ايمانلوی افشار را احضار نموده به لقب خانی و رياست کل ايل افشار منصوب نمود. سپس دستور داد که ايل افشار که شمار زيادی داشتند و در ولايات عراق، فارس، کرمان و خراسان سکنی داشتند، با تمام امکانات خود حرکت کرده در جلگه اروميه ساکن شوند.
در اين جابجايی هشت هزار خانوار از شش ايل بزرگ اين طايفه در جلگهٔ اروميه استقرار يافتند و حکومت اين ناحيه در اختيار کلب علی خان قرار گرفت. متن فرمان شاه عباس يکم خطاب به کلبعلی خان که سبب اين جابجايی ايلی شد در دست است.
همين پيشينه سبب شد تا شماری از سران اين طايفه بهويژه پس از تأسيس ارتش جديد در ايران، در مناصب فرماندهی حضور داشته باشند.
ترابری
فاصله اروميه تا تهران در صورت عبور از پل شهيد کلانتری (پل ميانگذر درياچه اروميه) ۷۸۰کيلومتر است. همچنين فاصله اروميه تا تبريز ۱۳۵ کيلومتر میباشد.
شهر اروميه دارای فرودگاه فعال بينالمللی است. پروازهای داخلی فرودگاه اروميه به تهران و مشهد و پرواز خارجی به ترکيه، عربستان و دبی داير میباشد. استان آذربايجان غربی با سه کشور ترکيه، عراق و آذربايجان همسايه میباشد و کنسولگری ترکيه در اين شهر مشغول فعاليت میباشد.
تعداد خودرو در اروميه به ازای هر هزار نفر ۸۰ دستگاه است و اين رقم در تهران ۶۰ دستگاه میباشد.
مناطق ديدنی
مجتمع تفريحی چیچست، پارک جنگلی اروميه، بند، کوه «سيرداغ»، درياچه اروميه، درياچه مارميشو، دره شهدا، مجتمع تجاری تفريحی باری، مسجد جامع، بنای سه گنبد، پل شهيد کلانتری، آبشار سولوک ,جاده امامزاده و...
سوغات
امروزه حلوا گردويی، نقل، عرق بيدمشک از رهاوردهای اروميه هستند.
کشاورزی
انگور و سيب از عمده محصولات کشاورزی شهر اروميه میباشد.
ساير محصولات کشاورزی: گردو، تخمه آفتابگردان و کدو، هلو، زردآلو، شليل، سيب، گيلاس
درياچه اروميه
باغات سیب و انگور ارومیه
سوغات اروميه